torsdag 24 juni 2010

Bollen är, trots allt, rund.

Det pågår ett VM i sydafrika i fotboll, de flesta kan enas om att kvaliten på spelet är sämre än i tidigare slutspel.

I andra handbollsbloggar tar man upp fenomenet "fotboll" som en stor bov. Som något som har blivit för stort för sitt eget bästa, ungefär som HEH. På den "lite" större sidan alltomhandboll.se skriver Leif om någon sida inom handbollen som är större än den inom fotbollen. Någon storts anda som ligger i ett Fair Play just hos handbollen. Förstå mig rätt, jag älskar handboll. Och fotboll för den delen, men kan vi lägga av med skitsnacket om att vår ädla sport, handboll, är fiiinare än fotbollen.
Det enda som skiljer är lönerna.
Det är problemet, så fort fotbollsspelare får massiva löner så tappar de flesta verklighetsuppfattning. Visst fan är det fel, men var i vårt samhälle är det annorlunda? De flesta som tjänar oerhörda summor pengar tappar sig själva i ett mellanting mellan vår värld och en utopisk drömvärld, sedan när någonting går åt pipan så sitter de mellan dessa två världar och lapar sol i en pissränna på Gotland. Har vi guldgossar i handbollen? Har vi glömt Mötley Crue i handbollsslandslaget, Carlén, Seifert och han den där ur American Psycho. Blev fulla på landslagsläger och thrashade ett hotellrum. Divalater. Bortskämda snorungar är min poäng. Och det handlar inte om fotboll eller handboll utan om uppblåsta tomtar som tror sig vara något större än vad dem egentligen är.
Jag vet inte, men den ädla sport som handbollen utmålas att vara i Leif krönika känner jag inte igen.

Nästan varje handbollsmatch kan jag se spelare som filmar och förstärker situationer, och det har blivit mer och mer för varje år och det är en skrämmande framtid. I fotboll filmas det oerhört, men inom handbollen filmas det fan också. "Slag" mot ansiktet förstärks med ett ryck med huvudet som om huvudet just avfyrat en hagelbössa, två minuter utvisning. I nästa situation utvisning som "kompensation" för tidigare utvisning. Jag ser linjespelare som slänger sig utan att någon är i närheten och domare som ger 2 minuter till en oförstående försvarsspelare. Det som är alarmerande inom SVENSK HANDBOLL ,för det är det vi talar om inte någon jävla fotboll, är den dåliga dommarstandaren och ökande filmningar. Det finns en mängd andra problem också, men vem fasen är perfekt i denna värld? Leif anklagar FIFA för att inte ge straff för filmningar men i detta VM har vi sett fler gula kort mot filmningar än tidigare, men det kommer alltid finnas fuskare.

(Det finns en video på youtube om handboll där två landslag möts och där domaren är mutad nåt så in i bomben, hittar inte den just nu men om någon kan lägga upp den är jag tacksam. Ännu en rutten fisk. )

Handbollen kommer aldrig bli så stor som fotbollen, det är vi alla överens om. Vad som hade varit bättre är om vi kunde haft personer som driver viktiga frågor framåt, frågor som är lite känsliga men som MÅSTE tas upp. Frågor likt; Varför får inte handbollsklubbarna ersättning när deras matcher visas på TV? Varför får inte handbollsspelare lön när det står utsatt i kontraktet? Varför får man inget svar från handbollsförbundet när man undrar saker som har ändrats efter att man har berättat att man har en blogg med 4000 besökare i veckan?

"Vi får inte tappa vår själ" säger Leif, jag säger att det finns några få som äger handbollens själ inom svensk handboll. Vi undersåtar får "hoppas" på förändringar medan fotbollen gör sina egna. Vi inom handbollen är vana att gnälla om storebror fotboll och att vår sport är mycket mer "fair", problemet är att våra fula fiskar sitter på toppen och tillåter klubbar att inte betala ut lön. Vår själ är för tillfället såld, och vi får fan inte ens en krona.

2 kommentarer:

  1. Jag kan hålla med dig men inte när det gäller filmningarna, handbolllen ligger way behind inom detta området.Jag har totalt tappat intresset för fotboll på senare år då det blivit så att filmningarna ingår som en del av fasta situationer man tränar på.
    Man har ju lyckats att få till bra löner och det ryktas om att nästa år kommer filmningarna ingå som en del av Oscars utdelningarna. Det förkommer filmning inom handboll också men som sagt skillnaden är världsdelsskild men det är något som bör ses över och mota Olle i grind som man säger så att handbollen inte hamnar i samma skådespelarefack som fotbollen.

    SvaraRadera
  2. Hej. Kul med handbollsblogg. Jag har en sportportal för bloggare. Jag försöker samla bloggar till en och samma sida vilket gör de lättare att hitta bloggar, få mer läsare och kommentarer. Är själv gammal handbollsspelare så just handboll ligger varmt om hjärtat. Vill se handboll växa på nätet, finns mycket att göra men jag tror min lösning kan vara en bra lösning. Hade varit väldigt spännande att se din och andra handbollsbloggar på denna renodlade sportplattform. Du är mer än välkommen att blogga på www.kylspray.com. Mvh Micke (mikael@kylspray.com)

    SvaraRadera